Speeltuinvereniging 'de Mallemolen'
| Home | Informatie | Nieuws | Kindervakantiedagen 2020 | Vrijwilligers | Trugkieke |
| Gedragsregels | Sponsors | Contact | Linkpagina | Colofon |

v1

 

v3

 

v2

 

kvw06-5

 

Kindervakantieweek 2012                                                                                                                

 

 

“BEESTENBOEL”

 

Na maanden van voorbereiding en de laatste weken de puntjes op de i te hebben gezet, waren de leden van de werkgroep Kindervakantiedagen oftewel de “beestenboelverzorgers” er klaar voor.

 

Op dinsdagmorgen 7 augustus stonden zij op het terrein van voetbalvereniging Wolfaartsdijk klaar om kinderen en vrijwilligers te ontvangen.

Tussen half tien en tien uur schreven zo’n tachtig kinderen zich in.

Nadat alle kinderen en vrijwilligers in groepen waren ingedeeld, kon het startsein worden gegeven voor de bouwactiviteiten. De kinderen lieten er geen gras over groeien en stortten zich vol enthousiasme op de bouwmaterialen. Er werd hard aan de hutten gewerkt. Dat maakte hongerig en dorstig. Een beker drinken en wat lekkers als tussendoortje was meer dan welkom en zorgde weer voor de nodige energie.

Tegen de middag waren de contouren van tien hutten al goed zichtbaar. Het weer werd ook wat aangenamer. ‘s-Morgens was het weliswaar droog maar een beetje kil. Tegen de middag kwam de zon steeds meer om de hoek kijken en dat was fijn.

Voor de lunch stonden frietjes met een lekkere snack op het menu. Dat was smullen geblazen.

Na de middag konden de kinderen kiezen uit: verder aan de hutten bouwen of in de activiteitentent meedoen met tal van knutselactiviteiten. Terwijl veel kinderen zich in de tent bezig hielden met het inkleuren van een wildedierenkleurplaat, een wasknijperbeestje maken, een vogelhuisje in elkaar zetten, een dieren spijkerschilderijtje maken of een andere activiteit, timmerden de anderen er in de hutten nog rustig op los. De ene hut werd nog mooier dan de andere.

Het was kostelijk om te zien hoe nota bene twee vrijwilligers (vaders) in al hun enthousiasme bezig waren om “hun” hut om te toveren tot een prachtig bouwwerk. Zij waanden zich weer jong! En het moet gezegd, het werd een prachtig bouwwerk. Ook de knutselactiviteiten waren een succes. Na een paar uur waren er prachtige kunststukjes te bewonderen.

Deze eerste kindervakantiedag vloog voorbij. Na nog wat gegeten en gedronken te hebben, werd rond de klok van vier uur de dag afgesloten en ging iedereen richting huis. 

 

De tweede dag (woensdag 8 augustus) begon minder fraai. Het was miezerig weer. Echter, de kinderen en vrijwilligers lieten zich niet uit het veld slaan en om tien uur was het weer een drukte van belang, want de hutten moesten worden afgewerkt. Er werden doeken en verf uitgedeeld. En of het nu miezerde of niet, de kinderen hadden er totaal geen last van en schilderden dat het een lieve lust was.

Niet alleen de hutten werden mooier en mooier, maar ook een behoorlijk aantal kinderen. Zij schilderden niet alleen de hutten en op de doeken, maar in meer en mindere mate ook zichzelf en zo liepen er aan het eind van de morgen een aantal prachtige levende schilderijtjes rond. Hopelijk hadden de papa’s of mama’s de kinderen niet hun beste kleren aan laten trekken!

Tussen de middag moest er vanwege een fikse regenbui in de tent worden gegeten. Maar de broodjes worst en kaas smaakten er niet minder om. Na de honger gestild en de dorst gelest te hebben was het tijd voor het middagprogramma. Gelukkig was het droog.

De kinderen werden in drie groepen verdeeld en zo konden de drie activiteiten om de beurt worden afgewerkt. Er was een roofvogelshow waar op een educatieve manier uitleg werd gegeven over de leefwijze van verschillende roofvogels en sommige kinderen mochten zelfs met een speciale handschoen aan een roofvogel opvangen. In een heuse pannakooi kon er panna (soort van voetbal) worden gespeeld en er was een reuzetwister. Het was leuk om te zien hoe kinderen zich in allerlei bochten moesten wringen om de juiste kleur aan te kunnen raken.

Na deze activiteiten afgerond te hebben was het tijd voor drinken met wat lekkers. Vervolgens werd er opgeruimd en werd de dag rond vier uur afgesloten.

 

Op donderdag 9 augustus, de laatste dag van de kindervakantiedagen, was het mooi weer. Wat een verschil met de woensdag. De zon scheen, de lucht was blauw en de kinderen en vrijwilligers verzamelden zich algauw.

Om tien uur startte het programma met een speurtocht. De kinderen in de leeftijdscategorie van vijf tot en met zeven jaar leefden zich met deze activiteit uit in het bosje in het Nazareth en de leeftijdscategorie acht tot en met twaalf jaren deden dat in het bos bij de Meerkoet. Na alle opdrachten, en die waren soms behoorlijk pittig, zo goed mogelijk uitgevoerd te hebben en de uiteindelijke oplossing gevonden en ingeleverd te hebben, was het tijd voor broodjes en drinken. Zittend op het grasveld in de zon, werden de broodjes genuttigd en de dorst gelest.

Daarna keerde iedereen terug naar het voetvalveld. Rond de klok van drie uur gingen de kinderen naar huis om rond de klok van vijf uur, al dan niet in gezelschap van familieleden, terug te keren voor het afsluitingsfeest. Ook alle vrijwilligers en sponsoren waren uitgenodigd en zo was het gezellig druk bij de barbecue.

Na de barbecue werd het startsein gegeven om de hutten af te breken en alles op te ruimen. Veel aanwezigen staken de handen uit de mouwen en zo was deze klus snel geklaard.

 

De werkgroep kijkt terug op wederom bijzonder geslaagde kindervakantiedagen.

De dagen zijn vlekkeloos verlopen. De werkgroep is ontzettend blij met de inzet van de vele vrijwilligers en sponsoren. Dankzij hen zijn de kindervakantiedagen een groot succes geworden. Langs deze weg wil de werkgroep iedereen die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan dit evenement nog eens hartelijk bedanken.  

 

Rest mij de werkgroep een groot compliment te geven voor het organiseren

van deze kindervakantiedagen. Geheel belangeloos steken de werkgroepleden daar ontzettend veel tijd en energie in. Bedankt voor dit prachtige niet meer weg te denken evenement en ik heb zo’n vermoeden dat veel dorpsgenoten hier net zo over denken.

 

                                                                                               Bron:   Sjaan Huissoon. voor dorpsblad “De Schalm”